Nieuws

‘Work anywhere, live anywhere’

Volgens Marc Benioff van Salesforce is onze werkplek post-COVID volledig flexibel. Bij Twitter rekenen ze erop dat werknemers überhaupt niet meer naar kantoor komen. Maar in Nederland is het verkeer al weer op het niveau van voor de crisis. Wat is er aan de hand?

Tech firma’s zoals Salesforce en Twitter leven van de digitale wereld. Hun eigen bedrijfsprocessen blijken goed op afstand gedaan te kunnen worden. Sterker nog, Salesforce introduceerde nieuwe producten juist voor (CRM) werk op afstand. Zo werd een bedreiging een kans. Toch gaan nu de eerste kantoren in Korea en San Francisco weer open, evenwel met maar een fractie van de oorspronkelijke bezetting. Facebook ziet ook kansen in het afstand-werken en biedt dit breed aan. Maar, als je in een goedkoper gebied woont dan krijg je van Facebook wel minder salaris.

Hoe zit het voor de rest van de economie? Verkeersmetingen geven aan dat we in Nederland het niveau van voor de crisis benaderen. Maar de files zijn minder. Zo is er in Rotterdam geen ochtendspits meer. De verklaring wordt gezocht in de spreiding van werk. Afstandwerken is ook flexibel werken geworden. Combinaties van thuiswerken en afspraken op kantoor, of een combinatie van thuiswerkdagen en kantoordagen zijn nieuwe modellen. Vaststaat dat het persoonlijk contact node wordt gemist. Ook Salesforce erkent dat, en ziet zelfs dat 36% van de afstandwerkers geestelijke problemen ervaart. De sociale dimensie van werk wordt nu belangrijker dan ooit. Dit zal veel gaan betekenen voor het managen en huisvesten van medewerkers. De opleidingen “succesvol managen op afstand” en starbucks-achtige kantoorconcepten hebben de toekomst.