Nieuws

Digitaliseren ‘on steroids’

Ineens is het gewoon: vergaderen via de laptop, supermarkt boodschappen doen via internet en niet te missen het thuiswerken. Digitaliseren neemt een onomkeerbare vlucht. Dit is waarom dat goed is.

Booking.com ligt nu onder vuur voor het aanvragen van overheidssteun in de coronacrisis. Hun grote succes in het digitaliseren van vraag en aanbod in de reis en verblijf branche is nu hun achilleshiel. Het enorme gemak waarmee gebruikers een reis plannen en boeken kwam helaas met een prijs. Hotels dragen tot 20% van de inkomsten af, anders kom je niet in de zoekmachines voor. Of je moet massief Google-ads gaan betalen. Nu de jager prooi wordt zijn de rapen gaar. De boodschap is dat digitalisering in deze sector het speelveld drastisch heeft veranderd, tot pijn en verdriet van veel traditionele spelers in de branche. In andere sectoren is de dynamiek niet minder.

Neem de industrie, daar is met Industrie 4.0 als magische term de beweging naar digitalisering vol gaande. Materiaalstromen worden digitaal gevolgd, productie per minuut met behulp van veel data aangestuurd en met robots uitgevoerd. Met klanten komen productspecificaties in (digitale) samenwerking tot stand. Soms gaat het nog niet als gewenst, zoals bij de Boeing Dreamliner. Onderdelen komen vanuit de hele wereld, waardoor het beheersen daarvan complex is, met vertragingen in de oplevering tot gevolg. Daar komt nu de coronacrisis bij, waardoor grenzen sluiten en onderdelen nog meer vertragen. De oplossing? Boeing gaat meer onderdelen dichtbij inkopen, maar die leveranciers moeten dan wel digitaliseren! Onderdelen worden in de USA met digitale technieken als 3D printen en met robots gemaakt, zodat snelle levering en lagere kosten mogelijk zijn.

Deze digitalisering is hard nodig. Economen geven aan dat de arbeidsproductiviteit de laatste jaren alleen maar daalt. We produceren per uur nauwelijks meer dan tien jaar geleden. En dat is een probleem omdat we door vergrijzing wel meer met minder mensen moeten opbrengen. Digitaliseren is daarvoor een oplossing. Als we meer kunnen thuiswerken verliezen we minder tijd aan bijvoorbeeld reizen naar kantoor. Als we meer over internet de supermarkt boodschappen laten komen, dan besparen we tijd in de fysieke supermarkt. Als we die tijd gebruiken om te werken (of te ontspannen) dan worden we per definitie productiever. Door de lock-down zijn we dit massaal aan het doen en neemt digitalisering een grote vlucht. Mogelijk komt er zo een einde aan de daling van onze productiviteit en glinstert er toch iets moois na deze moeilijke tijd.