Nieuws

Bekroond Ondernemerschap

Iedereen herkent ze wel, die drie bijzondere typen feestgangers: zij die graag hadden willen komen maar toch niet kwamen, zij die op het hoogtepunt weggaan en zij die te lang blijven hangen. Ondernemers zijn geen van deze drie, zo leren ons de verhalen van de genomineerde bedrijven voor de Koning Willem I plakette en de MKBprijs. Integendeel, hun verhalen getuigen van durf, daadkracht en doorzettingsvermogen.

Op 2 en 3 maart zijn 12 genomineerden van de Koning Willem I MKB prijs en de duurzaamheidsplakette bekend gemaakt. Met het op het podium hijsen van al deze topkandidaten kreeg het publiek telkens een klein inkijkje in het ondernemerschap van deze bedrijven. Dan vallen je meteen enkele gemeenschappelijke kenmerken op. Zo gaat Gulpener Bierbrouwerij een mega investering aan om het meest duurzame brouwhuis van Europa te bouwen. Met allerlei nieuwe technologie die nog nergens op deze schaal getest is. Maar Gulpener durft het wel. En wat dacht je van ‘De Smaakspecialist’ uit West Brabant die naast de grote merken in de supermarkt schappen ligt. Inmiddels heeft ze een leidende marktpositie in biologische voeding. Maar het vraagt wel lef om als klein bedrijf in het geweld van de grote retailers je eigen ideeën door te zetten. Heel anders dan de feestganger die achteraf wel toch graag had willen komen.

Blijven hangen op een feestje is er hier ook niet bij. Met weinig geld en mensen moet het gebeuren. Daadkracht is vereist. Met een klein team wist Nieuwe Stroom uit Maastricht de flexibele stroomtarieven van de Europese stroomaanbieders voor kleine bedrijven beschikbaar te maken. Dus een kleine klant kan nu net zo makkelijk inspelen op vraag en aanbod van stroom als een multinational. En dat is goed voor het klimaat. Want als het nu hard waait kunnen tal van bedrijven extra stroom tegen lage tarieven afnemen, zodat de windmolens blijven doordraaien.

Op het hoogtepunt wegwezen is er bij deze ondernemers ook niet bij. Vaak is het verwezenlijken van je droom een gevecht van lange adem. “een idee heb je zo, maar realiseren is het moeilijke gedeelte” zei een van de kandidaten. Tony Chocolonely is zeker niet het eerste chocolademerk maar bleef haar idee van ‘slaafvrije’ chocolade uitbouwen tot het succes dat het nu is. Of wat dacht je van BTG Technology Group die al 25 jaar werkt aan brandstof op basis van biomassa. En dat geldt eigenlijk voor alle kandidaten, die getuige hun verhalen na elke tegenslag weer sterker uit de strijd komen. Dan komt deze erkenning van de Koning Willem I nominatie als een welkome waardering van ondernemerschap met durf, daadkracht en doorzettingsvermogen.