Nieuws

Een stralende toekomst

Ons elektriciteitsverbruik stabiliseert al enkele jaren rond 120 TWh per jaar. Continue energiebesparing in bedrijven en huishoudens heeft de groei in bevolking en welvaart gecompenseerd. Ook goed nieuws is dat wind- en zonne-energie al 20% van de productiekant uitmaakt. Maar wat als we echt vaart gaan maken met elektrisch rijden, warmtepompen en een duurzame industrie?

Ondanks dat we meer energie nodig hebben voor o.a. onze ‘ devices’  en onze bevolking groeit, weten we ons elektriciteitsverbruik goed te beheersen (zie figuur). Veel is gedaan in kantoren en de industrie om energie te besparen. Voorzichtig optimistisch kijken we nu naar de verdere elektrificatie, zoals elektrisch rijden en warmtepompen. Als dit op grote schaal gebeurt zal het huishoudelijk elektriciteitsverbruik kunnen verdubbelen. Reken maar na: een EV rijdt 7 km op een kWh en een huishouden verbruikt nu 2000-3000 kWh per jaar. Als dat allemaal in de nacht wordt opgeladen kan het misschien met de huidige netwerken ook lukken. Maar, huishoudens verbruiken maar 20% van het totaal, de rest is industrie, kantoren, enz.. En die zitten niet stil!

Steeds meer bedrijven kijken naar elektrificatie van hun activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan transport. Veel stadscentra worden ‘ zero-emissie-zones’  dus distributie daarin moet emissievrij worden. Elektrische busjes en vrachtwagens zijn dan een logische oplossing. Maar dan gaat het wel hard. Een retailer becijferde dat een distributiecentrum voor de eigen wagens wel eens een aansluiting van 5 MW nodig zou kunnen hebben. Maar ook de chemie kijkt naar groene elektrificatie, getuige de koop van een windmolenpark door BASF. Niet alleen het huidige energieverbruik van de productieprocessen is aan de orde, ook nieuwe processen met groene stroom in plaats van met aardgas worden bekeken. En dan gaat het ineens hard met het stroomverbruik.

De vraag is dan terecht of de groeiende vraag naar stroom het aanbod van groene energie gaat overstijgen. De post-COVID opleving van de economie in Duitsland laat al zien dat dit niet zo is: daar stijgt de uitstoot als gevolg van kolencentrales. Elektroauto’s vergroten deze uitstoot, omdat ze kolenstroom verbruiken. In vergelijking met Frankrijk is een Duitse elektroauto dus niet zo’ n schone gedachte volgens weekblad Focus. Het verschil zit ‘ m in atoomenergie, waar in Frankrijk 70% van de stroom vandaan komt. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat een nieuwe Bondsregering na de verkiezingen dit najaar de kerncentrales in Duitsland toch weer aanzet. Een stralende toekomst!