Nieuws

Shared Mobility in het Personenvervoer

Innovatie in het personenvervoer doet eindelijk haar werk: meer keuze voor de consument en duurzamere business modellen.

Wie nu van Roermond naar Antwerpen wil heeft de keuze aan haar zijde. Traditioneel ging je met je eigen auto, en was je een dik uur onderweg.

Met de trein ging ook, maar dan ben je minimaal twee uur langer onderweg. Tegenwoordig kun je ook met de bus, sinds enkele grote operators tal van steden in een netwerk hebben opgenomen. Je bent iets langer onderweg, maar tegen een tarief waar je zelf niet voor kunt rijden. De pure duurzaamheidsvoordelen krijgen nu ondersteuning van andere belangrijke voordelen: prijs en gemak. Hoe mooi zal het zijn als je geen auto meer hoeft te onderhouden en toch overal heen kunt? En wat als je er geld aan over houdt?

Bus en trein zijn redelijk bekende modellen. Zij het dat belangrijke innovaties uit de low-cost luchtvaart zijn overgenomen. Denk aan het ‘dynamic pricing’ bij busreizen. Populaire bestemmingen zijn duurder dan onderbenutte trajecten. De laatste stoelen zijn duurder dan de eerste. Prijzen gaan omhoog als alternatieven dat ook doen. De dynamiek is nog niet zo groot omdat de trein, behoudens frequente aanbiedingen, niet veel moderne pricing toepast.

De radicaalste innovatie is nog aan het groeien. Onze auto’s staan meestal stil, terwijl de kosten grotendeels uit vaste lasten bestaan. Twee business modellen werken hieraan: autodelen en samenreizen. Over Snappcar en Car2Go (Daimler) is al veel geschreven. Grote autobedrijven en individuelen bieden autogebruik aan, totdat er op iedere hoek van de straat iets te reserveren valt. Het tweede model groeit nu in Frankrijk. Via BlablaCar bieden individuele chauffeurs lange autoritten aan. De achterbank vol met meebetalers en je ritje is bijna gratis.

Nu eindelijk na vijftig jaar massamobiliteit wordt deze vrijheid echt betaalbaar voor iedereen.