Nieuws

Werkgever: fiets ‘m erin!

Nederland is een zitland. Wij zitten het meest van de Europeanen (rivm, 2016)  Dat is slecht nieuws voor de gezondheid. Fietsen naar het werk kan veel kosten en ellende voorkomen. Maar dan wel graag met ‘snelfietsroutes’.

De ANWB (2014) toont aan dat 60% van de werknemers de mogelijkheid heeft om naar het werk te fietsen. Nu fietst maar 30% van de werknemers naar het werk.

De helft laat hier iets liggen. Ook voor de werkgever. Want fietsen naar het werk draagt bij aan de gezondheid, welbevinden en prestaties van werknemers. Voor werkgevers levert dit besparing op in ziektekosten en een stijging in productiviteit. Voor overheden levert dit minder uitstoot van uitlaatgassen op. Bovendien, vooral hoogopgeleiden zitten te veel. En die kenniswerkers hebben we in de toekomst hard nodig.

Recent onderzoek (Savelkoul & Peutz, 2016) toont aan dat het hebben van controle de vervoerkeuze bepaalt. Controle over de aankomsttijd is hier een voorbeeld van. Een fietsroute zonder obstakels zorgt voor meer controle, immers je weet als je opstapt hoe laat je aankomt. Daardoor nemen meer werknemers de fiets. Snelfietsroutes zijn hiervoor zeer geschikt, want je fietst in één keer door. Meer van deze routes in de buurt van bedrijven geven werknemers meer controle over hun dagelijkse reis, met meer fiets forenzen tot gevolg. Een kleine investering die zichzelf snel terugverdient!