Uncategorized

University Startups jagen innovatie aan

Zes startups uit Delft gaan volgend jaar deelnemen aan de Amerikaanse Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het geeft aan hoe belangrijk startups zijn geworden, zowel voor bedrijven als onze maatschappij.

Startups zijn cruciaal om de innovatie aan te jagen in elke sector, aldus special envoy Constantijn van Oranje. Hij geeft daarbij aan dat Nederland met een open cultuur en internationale kijk op zakendoen bij uitstek een goede startbaan is voor ondernemerschap. Snel in een grote markt kunnen doorbreken is cruciaal, omdat concurrenten niet stil zitten. ces-las-vegasVoor veel Tech Startups is de markt dan ook ‘wereldwijd’. Daar zit dus de natuurlijke fit met klein, open en internationaal Nederland. Naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas gaan is voor Nederlanders net zo normaal als noodzakelijk.

Maar waarin zit deze aanjaagkracht van Startups nou precies? Een eerste sterkte zit in de originaliteit van denken van veel Startups. Een van de Delftse bedrijven combineert bijvoorbeeld psychologie en gedragswetenschappen met sensor technologie in een High Tech knuffel waar je beter van gaat slapen. Een tweede sterkte is dat veel HighTech Startups vaak uit Wetenschappelijke omgevingen voortkomen of er dicht tegenaan zitten. Hun ‘R&D afdeling’ heeft een vloeiende grens met een uitgebreid kennisreservoir, klaar om ‘afgetapt’ te worden. Daarmee zijn Startups een extra rendement op de publieke investeringen in de wetenschap. En dat is niet alleen in winst of werkgelegenheid uit te drukken. Wie denkt aan Life Science bedrijven als Crucell en Galapagos, ziet de waarde voor onze kwaliteit van leven van deze ‘startups’.