Nieuws

Spaargeld naar het MKB

Het CBS bevestigt wat we allemaal al weten: onze MKB ondernemers komen onvoldoende aan geld om te innoveren en te investeren. Waardevolle nieuwe producten komen door geldgebrek niet in de winkels. Ondertussen gaat onze pensioeninleg naar beursgenoteerde  bedrijven die langzaam groeien, of naar staatsobligaties die straks niks meer waard zijn. Het kan anders.

Bedrijven groeien omdat ze dingen beter doen dan anderen, omdat ze innoveren met producten, in markten of met hun organisatie. Uit je huidige business haal je maar weinig extra cash, MKB bedrijven zijn nu eenmaal klein, en een innovatie kost al gauw een ton. Ga je buiten rondkijken naar financiering, dan blijft het stil. Volgens het CBS heeft in 2010 bijna 60% van de ondernemers meer moeite met het verkrijgen van een bankfinanciering dan in 2007. Meer dan de helft gaf ook aan dat de inspanning om een financiering te krijgen veel groter is geworden. Dus, het is veel werk en het lukt in steeds minder gevallen. En dat terwijl sinds 2007 het aantal kapitaalzoekers in het MKB met 50% is toegenomen. Oei!

Aan de andere kant is er geld genoeg. Gezinnen sparen in Nederland in de hoop met een beetje rendement straks mooie dingen te kunnen kopen. We hebben ook grote pensioenreserves. Veel van deze spaarcenten worden vakkundig belegd, in bijvoorbeeld beursfondsen en obligaties. Maar, wie tien jaar geleden belegde, heeft nu weinig verdiend. De jaren van mooie beursrendementen zijn voorgoed voorbij. Er is dus spaargeld op zoek naar een goede bestemming.

Het feit dat de vraag er wel is, duidt erop dat de ‘tussenhandel’ niet lekker loopt. We zijn dus op zoek naar nieuwe financieringsmodellen voor het MKB. Zijn we weer toe aan een nieuwe boerenleenbank? Of de Nederlandse Middenstand Bank, die van dat meedenken? Of richten succesvolle ondernemers investeringsbanken op voor direct contact met andere ondernemers? Succes lonkt als ze op drie dingen letten.  Oog voor de innovatie, slim cashflow management en een geoliede projectuitvoering.

Als eerste behoeft de beoordeling van innovatieve projecten een geoefend oog. Denk daarbij aan onafhankelijke experts met een langjarige staat van dienst. Zij hebben geen belang bij de ondernemer noch bij de kredietverschaffer.  In de regio Zuid-Nederland zijn de laatste jaren EU gelden op deze wijze door een deskundigencommissie beoordeeld, en zijn meer dan honderd innovatievoorstellen gehonoreerd. Het tweede element, het financieel beheer van innovatieve projecten, behoeft een “hands-on” benadering. Private investeerders zijn vaak zeer nauw betrokken bij hun financieringen. Het gebrek aan ervaring met een relatief hoge investering wordt bij het MKB bedrijf gecompenseerd. Financiële expertise is ‘part of the deal’ en behoedt de innovatieve ondernemer voor valkuilen. Ten derde, ook bij het ontwikkelen en vermarkten van de innovatie moet geld met expertise gecombineerd zijn. Een intensieve betrokkenheid van experts kan de ondernemer helpen de talloze grote en kleine tegenslagen bij de ontwikkeling van de innovatie sneller en beter te overwinnen.

Ik voorspel dat hier wat gaat gebeuren! Wat? Alles ligt open, en degene die de blanke velden ziet zal oogsten.