Nieuws

Waar zijn de snelfietsers?

Een nieuw geopende autoweg kan al snel erna op een eerste file rekenen. Maar een nieuwe fietssnelweg is daarentegen niet meteen vol. Zo laat een recente meting op de F59 van Oss naar ‘s –Hertogenbosch zien dat er weinig tot geen groei is. Kan gedragsonderzoek helpen?

Uit eerder onderzoek van Equator Research (2018) is gebleken dat forenzen de auto kiezen vanwege de snelheid en het gemak. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat mensen de fiets vaak kiezen omdat zij belang hechten aan gezondheid en bovendien fietsen gemakkelijk en ontspannend vinden. Dat fietsen goed is voor de gezondheid is terug te vinden in de statistieken. TNO stelt dat regelmatig bewegen het ziekteverzuim terugdringt en dat werkgevers zo kosten kunnen besparen. Werkgevers hebben dus een direct belang bij het motiveren van werknemers om te fietsen, omdat dit de duurzame inzetbaarheid verhoogt.

Bovendien heeft Equator Research ook aangetoond welke aspecten van belang zijn bij het langdurig veranderen van gedrag. Een grote factor hierbij is het ervaren van controle. Maatregelen die hierbij aansluiten zijn bijvoorbeeld oplaadplekken voor de ebike of douches, maar ook slimmere verkeerssystemen zodat je minder hoeft te wachten bij stoplichten. Het geld dat de werkgevers besparen met verminderd ziekteverzuim kan hierbij worden ingezet. Daar ligt dus een mooie gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, werknemers en de overheid om de fietssnelwegen echt van de grond te krijgen.

Samen met werkgevers zou je voordat een nieuw stuk fietsinfrastructuur opent, al aan de slag willen gaan met forenzen aan weerszijden van zo’n fietssnelweg. Hier kan Equator Research met gedragsonderzoek een belangrijke rol in spelen.

f59