Nieuws

Vastgoedvluchteling

De ‘openhuizendag’ is een groot succes. Meer geïnteresseerden bezochten te koop staande huizen. Makelaars en notarissen registreren meer verkopen. Keert de burger weer terug in de doorzonwoning? wij denken van niet. Hier is wat er aan de hand is achter de gordijnen.

‘High tide lifts all boats’ regeerde de huizenmarkt voor burgers in Nederland. Prijzen konden alleen maar stijgen: er waren ruime mogelijkheden om geld te lenen, een lage rente en een gevoel dat huren diefstal van eigen portemonnee was. Nu blijkt de rente minder aftrekbaar dan gedacht, en maken banken zich zorgen over de financiële draagkracht van gezinnen. Gevolg, barsten in de prijzenspiraal. Ook een zeker realisme maakt zich eigen van de burger. Wat zou een reële vergoeding zijn voor de verhuur van een gemiddelde woning? Dan blijkt dat zonder waardestijging een huis toch niet zo’n goede pensioenvoorziening blijkt te zijn. Een nieuw denken doet haar intrede. Waarom investeren in een stapel stenen, met gering rendement en grote risico’s? Kunnen we niet anders wonen: goedkoper en flexibel. Je bezittingen kun je koopdelen, een auto kun je snappen, en kantoorruimte gaat per dagdeel.

Anders wonen kunnen we zeker. Innovaties op dit terrein laten zien wat er komen gaat. Om te beginnen zijn er de oplossingen die eigenlijk geen onroerend goed meer zijn. Geen belasting, geen grondprijzen, en toch leuk wonen. Neem bijvoorbeeld tumbleweed, dat laat zien dat flexibel wonen de caravan allang is ontgroeid. Maar ook modulaire bouw concepten zijn al te verkrijgen zoals de One van Heijmans. Hier kun je voor €700 per maand een eengezinswoning huren op hippe locaties. Door de crisis ‘verlaten’ A locaties krijgen zo alsnog invulling, terwijl de woningnood bestreden wordt. Het wachten nu is op de vastgoedüber; de firma die flexibele woningen altijd en overal kan aanbieden. Ideaal voor het nieuwe realisme en dus de vlucht uit zelfgefinancierde bakstenen.